Над половината язовири у нас са опасни, 81 са в предаварийно състояние
Само в 11 случая е направен опит нарушителите да бъдат санкционирани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Язовир
Снимка: Аз, репортерът

81 язовира у нас са в предаварийно състояние, предупредиха от прокуратурата.
Над половината язовири са в частично неизправно състояние, сочи проверка, разпоредена от прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания, каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Вместо да бъдат глобени на нарушителите са издадени нови предписания, допълни тя.

Главният прокурор е поискал проверка за язовир „Бели Искър“Премиерът е препратил писмото до министъра на икономиката, екологията и кмета на София

Заради неукрепване на стената на язовир "Бели искър" с глоба е заплашен регионалният министър. Ремонтът на съоръжението все още не е започнал.

Още през април миналата година с подписка до управляващите населението на Бели Искър сигнализира, че язовирът, който снабдява София с питейна вода, е опасен и трябва да се източи. Според тях стената е на почти 80 години и е компрометирана.

Днес от прокуратурата насочиха вниманието на всички отговорни институции към същия язовир. Проверките са открили пропуски в работата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Касае се за тежко укоримо бездействие от страна на контролния орган. Бездействието се свежда до непредприемането на действия за ремонт и укрепителни мероприятия на стената на язовир "Бели Искър"”, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Заради лошото стопанисване на язовира на регионалния министър е съставен акт. Санкция обаче все още не е наложена.

„Според нас към настоящия момент има неправомерно издадени актове, поради тази причина считаме че наказателното постановление на ДАМТН не следва да е към нас, ние ще обжалваме”, заяви Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие.

Докладът на прокуратурата стигна и до Министерския съвет.

Да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин, поиска премиерът Бойко Борисов.

От Столичната община обясниха, че са направени проекти за реконструкция на стената.

Малко наложени наказания и много опасни язовири, са основните изводи на прокуратурата.

Над 2000 от проверените язовирни съоръжения са се оказали технически неизправни.

Само в 11 случая агенцията по метрология и технически надзор е направила опит да санкционира нарушители.

205 язовира са опасни за населението. Масово не се спазват предписанията от агенцията, констатирала прокуратурата. Причината да няма наказани е лошото законодателство, а прокуратурата не е съгласна с това. Според Ася Петрова в закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби.

Само шест акта за нарушение са издадени по отношение опасните 200 язовира.

Има ли връзка между жертвите от наводненията в Бургаско и язовирите? Язовир „Трояново” никога не е преливал, категоричен е Милуш Кумчев – началник отдел “Надзор на язовирните стени и съоръжения в Югоизточна България”

След като през март потърсихме помощ от министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад от проверката, каза Петрова. В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре