Над 7 хил. лв. на месец ще взимат депутатите в 44-тото Народно събрание, които вече имат право и на пенсия.

Те са приблизително 20 – 10 от БСП, 6 – от ГЕРБ и по един от останалите три партии в следващия парламент – Обединени патриоти, ДПС и „Воля”.

Снимка: bTV

Основната заплата на депутатите ще е 3 210 лв., хората с най-дълъг стаж ще получават още около 1000 лв. допълнително за прослужени години. На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат 450 лв. допълнително (повечето членуват в повече от една комисия). Като се добави и размера на максималната пенсия – 910 лв., сумата набъбва на 7500 лв.

Снимка: bTV

Сред депутатите пенсионери ще са журналистът Тома Томов, актьорът Стефан Данаилов, бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, бившият министър на културата Вежди Рашидов, които наскоро е придобил право на пенсия.

От патриотите с право на пенсия е дългогодишния депутат от „Атака” Павел Шопов. Той е в Народното събрание от 1991 г., не успя да влезе само в 43-тия парламент. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров ще придобие право на пенсия в края на мандата, ако е пълен – 2021 г.

Хасан Адемов от ДПС, който беше социален министър в кабинета "Орешарски", също има възраст за пенсия, но не му достигат две години стаж.

Вижте повече във видеото: