Над 50 хил. работещи българи са поискали да се включат в различни обучения чрез ваучери, осигурени по европрограма. Много от одобрените обаче не могат да започнат курсовете.

Към момента малко над 8000 души са получили ваучерите си. Най-много са за обучения за придобиване на професионална квалификация.

Сред най-желаните специалности са вътрешни и международни превози на товари и на пътници. Над 1500 пък са издадените ваучери за обучение по чужд език, като най-голям е интересът към английския.

28-годишната Венцислава Кенарова работи в магазин в центъра на Русе и е одобрена да учи румънски език. Венцислава се свързва с всички школи в района, регистрирани като доставчици на обучение по румънски език.

„Всички ми отговориха почти едно и също – няма група, не знаят дали ще се събере и да звъня периодично”, разказва тя.

Доставчиците на обучение по европрограмата не са длъжни да правят курс, когато няма достатъчно желаещи. Центровете твърдят, че сред причините да се стигне до казуса е забраната да се провеждат дистанционно обученията.

Друга причина е забраната висшисти да кандидатстват по програмата, както и изискването за съфинансиране от страна на одобрените.

„Имам един желаещ за обучение по туристическа анимация, който няма къде да изкара обучение. За козметик, няма къде, за румънски език – също”, казва Румен Христов, директор на учебен център.

Според специалисти ако групите бяха отворени и за висшисти щяха да са пълни.

Междувременно Венцислава е използвала правото си да удължи срока на ваучера си, за да намери курс. През октомври обаче изтича окончателно.

„Ако не намери подходящ обучител лицето губи право да се обучава по конкретното обучение, той не губи правото си на ваучер за схемата – при едно подновяване на приема на документи лицето отново ще има право да получи един ваучер за професионално обучение и един за ключова компетенция”, пояснява Мария Петрова от Агенцията по заетостта.

Заради невъзможността много хора да започнат обучение се очаква да останат пари по програмата и да се обяви нов прием. Тогава тези, които не са започнали курс, ще могат да сменят желанието си и да се включат в друг.