Преките разходи за гасенето на пожара в Рила до момента надхвърлят 400 000 лв. за една седмица. Това включва заплати, командировъчни, техника, съобщи в предаването "Лице в лице" доц. Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните.

Той допълни, че досега в България са изгорели напълно или частично над 5500 декара гори. Залесяването на един декар гора грубо струва 1000 лв., това означава 5 млн. лева само за да бъдат залесени.

Загубите досега са от порядъка на 7-8 милиона лева.

Горските пожари в страната засягат годишно средно около 11 000 декара, а сега сме в средата.

Към момента нямаме активни горски пожари, съобщи още Георги Костов.

„Пожарът на Рилския манастир направи опит да се събуди днес в късния следобед, тъй като получи срутване на горещи скални маси от изгорената част, които отново възстановиха пламъка в долната част на пожара, но всичко е под контрол.

Колегите са там с маркучите, правят просека, няма да може да се разпространи пожарът. Ще остане в досегашните си граници. Много ми се искаше днес да кажа, че приключваме с пожара, но очевидно, че това ще продължи и утре”.

Високите температури и недостъпните терени пречат на практика и липсата на валеж. Тъй като има реална опасност, хората ще останат по местата си докато не завали дъжд. Огромният проблем е, че са склоновете са недостъпни, обясни още Георги Костов.  

„Днес колегите, които са там на терен изградиха над 1000 метра маркучи, връзки с три помпи на три нива, за да качат водата в огнището, да потушат там, където горят отделни пънове, отделни дървета, и това го правят със сериозен риск за своето здраве и живот, тъй като теренът е изключително стръмен”.

Георги Костов съобщи, че днес е имало още три запалвания, едно от които се е превърнало в пожар и са изгорели 15 декара в района на Вършец.

Останалите две запалвания са в района на Елинпелинско и Пирдоп. Те са били извън гората и са били уловени навреме.

"Искам да подчертая, че това горещо време, когато всичко много бързо изсъхва, растителността, е престъпно да се палят огньове, както в земеделски, така и в горски територии".

Фермерите и земеделските стопани, които почистват земи за пасища, често пъти, умишлено или неумишлено, посягат към огнево почистване. Това е абсолютно забранено по всички закони и след подобно нещо страда цялата държава, коментира още заместник-министърът.

Гората се възстановява много бавно. Пожарът в Хасково горя и преди три години на същото място. Горското стопанство залеси държавната територия, тя пак изгоря. Възстановяването не можем да го реализираме от 2012 г. насам. Затова, особено в тези райони, които са пожароопасни, трябва да бъдем особено внимателни, каза още Георги Костов.

По отношение на санкциите за тези, които предизвикват пожари, зам.-министърът съобщи, че глобата не надхвърля 1000 лв. за първо провинение и, че това са много трудно доказващи се престъпления. Зад а лежи някой в затвора, трябва да се докаже, че запалването е умишлено.

Напълно възможно е да бъдат закупени съответните приспособления за хеликоптерите „Кугър”, за да могат да се включват в гасенето на пожари. Има такива средства в държавните горски предприятия, така че това е въпрос на преговори.

Държавните горски предприятия подновяват своята техника за гасене на пожари. Това са едни малки противопожарни автомобили, които могат да достигнат до високопроходими места, каза още Костов.

Георги Костов съобщи, че днес е имало проверки на къмпингуващи по Северното Черноморие, а утре предстоят по Южното Черноморие. Там е било установено пълно неспазване на противопожарните изисквания, тъй като паленето на огньове в гората е напълно забранено.