Най-малко 31 души са пострадали в серията катастрофи на АМ „Тракия“ тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Те бяха откарани в няколко софийски болници.

В „Св. Анна“ са настанени 14 души, двама от които са с опасност за живота и днес ще бъдат оперирани. Общо четирима са настанени в реанимацията. Останалите са в стабилно състояние.

Сред пострадалите има и сръбски граждани, включително две деца.

В спешното отделение на „Пирогов“ са откарани седмина ранени. Една жена е с опасност за живота, а втора, която е с политравма, е с относителна опасност, каза зам.-директорът на лечебното заведение доц. д-р Олег Члаков.

Дете на две години се намира в детска противошокова зала с черепно-мозъчна травма, а 16-годишната му майка остава в болницата като придружител.

В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима пациенти. Един от тях е приведен в Клиниката по травматология на болницата, а другите трима се обработват в спешно отделение, като са без опасност за живота.

В УМБАЛ „Софиямед“ е оказана медицинска помощ на четирима пострадали – мъж на 36 г. със счупване на подбедрицата и лека черепна фрактура и 29-годишна жена с шийна травма. В последния час са приети мъж на 64 г. с гръдна и черепно-мозъчна травма и 51-годишна жена с гръдна, черепно-мозъчна и травма на коляно.

В „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ са приети двама пациенти с политравми.

Снимка: Виктория Готева

От Министерството на здравеопазването посочиха, че на мястото на инцидента са били изпратени 13 линейки, а три от тях са направили повторен курс.

Вижте повече във видеото:

При една от катастрофите рано сутринта лека кола се е врязала в тежкотоварен камион с македонска регистрация, а след това в тях се ударил още един тир, този път – с пловдивски номера.

Съвсем близо до местопроизшествието са станали още две верижни катастрофи – в двете платна на магистралата. В тях са участвали около 40 автомобила, вкл. автобус и микробус.

Шофьори разказаха, че по времето на инцидента видимостта на пътя е била нулева.

Според властите причината за тежката катастрофа е комбинация между гъстата мъгла и димящото сметище на Ихтиман. 

Снимка: Виктория Готева

Все още не е ясно кога движението ще бъде възстановено. Засега трафикът се отклонява през Мухово и Ихтиман.