Стефан Бакалов работи в системата на Агенция "Митници" от 25 г. От 1996 г. ръководи отдел "Борба с наркотрафика" в митницата на Аерогара София. Преди три години поема ръководството и на отдел "митническо разузнаване и разследване".

В сферата на борбата с наркотрафика Стефан Бакалов е преминал обучения в митническите служби на Германия, Холандия, Великобритания, Франция, Италия, Световната митническа организация, както и академията на ДЕА в Съединените щати. Женен с две деца.

Интервю на Александра Кръстева.

Напоследък не говорим толкова често за наркотици. Това значи ли, че по-малко наркотици влизат в страната ни или напротив?

Наистина има такъв момент. Изглежда, че темата с наркотиците стана ежедневие. Не само в България, а навсякъде по света. И на фона на всички проблеми в ежедневието ни, не обръщаме внимание. За съжаление проблемът с наркотиците не е изчерпан. Все повече видове наркотични вещества се трафикират в различните държави, включително в България.

Годишно се произвежда между 650 и 900 тона кокаин.

Какъв вид наркотик влиза в България през последните години?

Най-употребяваният наркотик е хероин. Но през последните години много често се случва трафик на амфетамини и нови синтетични наркотици.

Кога за последно хванахте наркотик на летището?

Ами, преди 3 дни.

Какъв е профилът на хората, които внасят наркотици?

Ако говорим за трафик на кокаин, това са хора, които се опитват да приличат на типа пътници за летище - туристи и бизнесмени.

Миналия месец получихме информация, че в Япония е хванат куриер на 91 години. Ние сме имали случай на 67-годишна жена.

Кое е най-странното оправдание, което сте чували?

Много странни оправдания съм чувал. Много често казват "Това не е мое!" Това е първата реакция.

Къде слагат наркотиците?

В себе си, в дамска чанта, в багажа, в детски колички, в памперси, укриват го по различни места по тялото си, поглъщат. Изключително са изобретателни. Един куфар, между другото, дава около 20-на възможности за укритие.

Всеки, който премине с наркотици ли е хващан на летището?

Искрено се надявам да е така, но за съжаление в нито една държава това не се случва.

А хората как реагират, когато ги проверявате?

Знаете ли, имаме една статистика вътрешна, ще ви я кажа, защото няма нищо страшно в това. 99.9% от случаите, в които имаме проблеми с хората, които искаме да проверим, това са български граждани. Когато българин отиде в чужбина няма никакви проблеми да го проверяват всякакви служби за всичко. Но когато се върне в България, още в момента, когато го спре полицаят, митничарят, той така подскача като ужилен и казва: "Знаеш ли кой съм аз?!"

Последните години има една доста сериозна инвазия на нови синтетични наркотици. Т.нар. дизайнерски наркотици. През последните години има около 1000 вида от тези дизайнерски наркотици, които са на пазара.

Това е синтетика, която се произвежда изключително бързо, изключително евтино, 99% от този наркотик се произвежда в Китай.

Най-голямата група на синтетичния канабис няма нищо общо с канабиса, тя е чиста химия. Един килограм в Китай струва 1000 долара, тук печелят 100-120 хиляди само от един килограм. Лошото е, че влияят изключително тежко на човешката психика. Има много самоубийства.

Истината е, че децата, учениците са основната цел на дилърите. Тъй като при тях зарибяването става изключително лесно. Съвсем на ранна възраст 12-13 години започват да ги зарибяват. И дилърите не са около училището, дилърите са в клас. Това са съученици, които им предлагат съвсем безобидно да опитат.

Обичате ли си работата така, както преди 20 години?

Смея да твърдя, че даже повече.

Кой е най-трудният момент в кариерата ви?

Специално в работата ми е много трудно, когато трябва да мотивирам хората си, когато са обезсърчени.

Специално, когато става въпрос за борба с трафика, думата е кауза.

Предлагали ли са ви подкуп?

Да, разбира се. Едно от първите неща, които уча хората в отдела, особено новите колеги е, че в момента, в който се вържеш на един канал няма измъкване. Така, че човек трябва много добре да си направи преценката. Защото живеем в такива времена, че хората смятат, че парите са най-важното. Не е така. Естествено, че най-важно е семейството на един човек. Ако ти застрашиш по един или друг начин семейството си, едва ли има пари, които да ти помогнат.

А вие имате ли време за семейството си? Предполагам, че работният ден тук не е от 8 до 5.

Моето работно време е такова. Но много често идвам събота и неделя, през нощта, рано. ...За мен това да си близо до децата си, когато те растат е най-важното нещо. След това е работата.

Кой е най-големият урок, който сте научил?

Че човек не трябва прибързано да си прави заключения и да дава оценки за други хора.

Има ли успех, с който се гордеете?

Да. Това, с което се гордея е, че за тези 20 години успях да създам един изключително сплотен екип.

Имало ли е нощи, в които да не сте могъл да заспите?

Постоянно. В седмицата има поне 2 нощи, в които се въртя до 2 часа.

Как бихте определили наркотиците, ако трябва да използвате една дума?

Отрова.

Чувствате ли се успял човек?

Чувствам се щастлив човек.