Продължава блокадата на границата с Турция. Пропускането на товарните автомобили спря заради отказа на южната ни съседка да признава разрешителните за превози. Така вече повече от 10 дни огромна част от превозвачите не могат да работят.

Малки и средни превозвачи настояват да се отмени анулирането на еднократните разрешителни от страна на Турция и обявиха, че блокадата ще остане до решаване на проблема.

На границата тази сутрин е спокойно, но вчера провокатор опита да пробие блокадата. Протестиращите казват, че нощта е минала без инциденти. Опашката вече е над 15 км и е на няколко километра от Свиленград.

Превозвачите са категорични, че блокадата остава. На всеки половин час те се съвещават и обсъждат намеренията си. Хората на границата казват, че нямат новини от София и властите. Те чакат разрешаване на проблема и обещават, че ако това се случи, камионите ще изчезнат веднага.

„Нямаме друга алтернатива. Не се ли реши проблемът до 21 февруари, ние сме обречени на фалит”, каза един от шофьорите. Протестът се кани да се премести на жълтите павета.

Блокирани са стотици пратки и от двете страни на границата. Ивица Льошовски е от Македония и превозва домати за Холандия. Бариерата пада точно пред камиона му. Казва че разбира недоволството на българските си колеги, но шефът му е гневен.

„Аз съм един от всичките и ми се реве, но няма как – не мога да вървя против колегите”, коментира пък български шофьор.

Екип на БЧК е посетил Лесово по повод на усложнената обстановка по границата ни с Турция. Участвали са психолог, специалист по първа помощ и членове на доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи към организацията. В образувалата се колона се намират както български шофьори,така и от Румъния, Молдова, Чехия Полша,Украйна и Турция.

По-сериозно е положението с блокираните хора, които нямат достъп до търговските обекти на границата за снабдяване със стоки от първа необходимост. На тях екипът на ямболската червенокръстка организация е предоставил минерална вода, хранителни пакети и хигиенни материали, казаха доброволци.

В момента текат изключително интензивни дипломатически контакти с посолството на Турция в България, българското посолство в Анкара с цел предвиждането на среща преди срещата на 21 февруари. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът Даниела Бобева във връзка с проблемите с разрешителните на българските превозвачи по българо-турската граница.