Обществени поръчки за над един милион лева. Това е равносметката за депутатите само от началото на 2016 година. Колко ни излизат разходите на народните представители и какви са те?

Според агенцията за обществени поръчки, за изминалите 38 дни от началото на годината цената на депутатските поръчки е 996 666 лева без ДДС. Тоест – близо 1,2 милиона с ДДС. За какво обаче са тези поръчки?

Снимка: bTV

За хотели 4 и 5 звезди депутатите ще дадат 195 000 лева. За ремонт на коли по две отделни позиции ще дадат 220 000 лева.

Снимка: bTV

За ремонт на сгради и за вода и кафе - също по 200 хиляди лева. А за обучение по чужди езици - 180 000 лева.

Снимка: bTV

Освен поръчките обаче, има и един допълнителен разход. Депутатите са обявили публична покана, за да застраховат живота и здравето си за още 50 000 лева.

Освен с избора на нов министър, изминалата седмица ще влезе в историята на Народното събрание и с един конфликт - депутатите Георги Кадиев и Лъчезар Иванов почти се сбиха.

Конфликтът премина и двамата се помириха и извиниха, но повечето депутати смятат, че застраховката за телесни повреди е крайно необходима. И че проблемът не е само в народните представители.

„Нервите са лош съветник и днес си стиснахме ръцете това е. Всички на държавна работа трябва да са застраховани”, каза Лъчезар Иванов.

„Накрая някой някого ще набие, то е ясно. Затова трябва председателят на парламента да въведе дисциплина”, заяви Георги Кадиев.

И двамата депутати казаха, че е нормално в парламента да се разгарят страсти, особено заради политиката.

„Има такива изостряния на моменти на ситуацията в пленарна зала, но не в тази връзка е сключената застраховка”, обясни Димитър Главчев.

И докато при Кадиев и Иванов до бой не се стигна, само преди месеци Волен Сидеров отнесе кроше пред НАТФИЗ. Засега обаче не си е искал пари от застраховката.

„Не, категорично, за да се ползват пари, трябва някой да инициира процедура, а това е лицето, което търпи в вреди. В конкретния случай не е направено”, коментира Явор Нотев.

Нотев допълни, че възможностите за търсене на обезщетение от нападателите все още са отворени пред Сидеров и Чуколов.

Снимка: bTV

Депутатската застраховка се сключва за една година. При настъпване на каквото и да е събитие застрахователните премии, предвидени в договора са до 30 000 лева.