Апелативният специализиран съд намали присъдите на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и соченият за посредник при схема за подкуп Петко Дюлгеров.

Съдът реши на втора инстанция, че Десислава Иванчева е виновна за това, че е поискала и приела дарение - 250 хил. евро, за да извърши действия по служба.

Съдът отменя изцяло присъдата от миналата година и я осъжда на 8 години затвор при първоначален строг режим. Приспада се времето, през което е била под стража и под домашен арест. 

Миналата година спецсъдът я осъди за подкуп на 20 години затвор.

Съдът днес постанови, че и Биляна Петрова е виновна. Тя е осъдена на 7 години затвор. Петко Дюлгеров също е признат за виновен, като получава 6 години затвор. И тримата трябва да заплатят по 840 лв. на всеки един на вещите лица.

Делото отива на върховен съд. 

На първа инстанция Иванчева получи 20 години, Петрова - 15, а Дюлгеров - 12 години затвор. Те бяха осъдени за искане на подкуп от предприемача Александър Ваклин. 

Тримата бяха задържани на 17 април 2018 г.

Нито един от тях не каза, че е изненадан от факта, че съдът отмени изцяло решението на специализирания съд.

„Както виждате с усмивка приемаме присъдата, защото това не е съд, това просто е от всякаква законова гледна точка абсолютно беззаконие“, коментира Иванчева.

„Аз многократно казах, че очаквам подобно решение, така че не съм учудена, но аз отново не чух нито една дума за какво съм осъдена“, каза от своя страна Петрова.

Според новата присъда и тримата са поискали и получили подкуп от 250 000 евро. Тази сума обаче, после е намалена на 187 хиляди, а намерените общо при тримата 70 000 евро са първата вноска от подкупа.

Съдът обаче не прие, че осъдените са завишили подкупа на 500 хиляди евро, както твърдеше прокуратурата.

„Присъдите не са самоцелно намалени, а се касае за преквалификация от най-тежкия състав на подкуп, който беше повдигнат от обвинението, а именно особено тежък случай и особено големи размери на големи размери“, каза прокурорът Тихомир Стоев.

По този текст максималното наказание е 10 години затвор. Делото отива във Върховния съд.