На Велики четвъртък църквата припомня за Тайната вечеря на Исус Христос с апостолите. На нея той им дава последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си и посочва, че един от тях ще го предаде.

Снимка: bTV

По традиция във вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последование на 12-е евангелия. То разказва за последните земни дни на Исус Христос и неговите страдания.

„Последните събития са именно в днешния ден, когато той се събира със своите ученици и провежда т.нар прощална беседа, в която той споменава за смисъла на християнския живот и най-вече, че скоро ще бъде предаден“, разказва отец Лазар.

Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи Василиева света литургия в катедралния храм „Св. Неделя“.

Снимка: bTV


„Всички ние имаме този велик дар от нашия спасител да се приобщаваме със светите тайни, тялото и кръвта Христови. Всеки ден става чудо, хлябът и виното се претворяват в плът и кръв Христови, с което ние се причестяваме“, посочва отец Кирил.

Снимка: bTV

Богослужението в патриаршеската катедрала "Св. Александар Невски" в София ще бъде възглавено от Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод.

Тази вечер Светият кръст беше изнесен от олтара на патриаршеската катедрала и поставен в центъра на храма. Това символизира носенето на кръста от Христос към Голгота.

Вярващите се молиха пред разпятието, а духовниците прочетоха откъси от евангелията за последните земни дни на спасителя.

Снимка: bTV

Богослужения на Велики четвъртък имаше в храмовете в цялата страна. Да се поклонят в храмовете пристъпиха десетки вярващи.

В Бачковския манастир традицията и тази година беше спазена и бяха боядисани точно 2024 червени яйца. Броят им отговаря на годината, в която сме. 

Снимка: bTV

Боядисването в манастирската кухня започна още в 8 ч. сутринта. 

„Яйцата са червени, защото символизират мъченическата кръв на нашия господ Исус Христос. Тайната да не се пукат идва от силата на чудотворната икона, която е в манастира, от силата на мястото и от вярата на хората“, разказва Даниела Янева, служител на манастира.

В боядисването участват и доброволци. А първите червени яйца бяха поставени пред иконата на Света Богородица.

„На този ден си спомняме за това най-велико тайнство – Светото причастие. Спомняме си за Христос и неговите апостоли, спомняме си за тази първа евхаристия, първа литургия“, казва отец Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Снимка: bTV

Боядисаните яйца ще бъдат раздадени на всеки, който дойде в светата обител на Великден.

По темата работи и Райна Зайкова.