На прага на лятото почти половината от плажовете по Черноморието остават неохраняеми. За над 100 ивици няма кандидати за стопанисване.

Днес беше крайният срок, в който Министерството на туризма трябваше да обяви кои плажове ще бъдат охранявани и кои не това лято.

Скандали бавят отдаването под наем на други големи и посещавани от туристите ивици.

Има опасност и те да бъдат без охрана и почистване.

Заради обжалване на търговете, плажове като този в Балчик, Поморие, Северният плаж в Слънчев Бряг и Северният плаж на Бургас все още нямат действащ стопанин.

Министерството на туризма промени методологията за участие в търговете – печели този, който е дал най-ниска цена за чадъри и шезлонги и най-висока концесионна такса. Така се стигна до символични цени на сянката от 1 стотинка, но и до продължителни съдебни спорове.

Първите туристи вече пристигнаха в Слънчев бряг, но подготовката на плажа няма изгледи да започне скоро. Най-голямата ивица по Черноморието има не един, а двама стопани. До парадокса се стигна след като в края на годината концесията беше прекратена заради нарушения.

Сагата около Северния плаж в Бургас е още по-заплетена. Нова жалба от вчера връща процедурата за избор на стопанин в начална фаза.

„Минимум 20 дни трябват на един по-голям плаж да бъде подготвен за активния летен сезон, тъй като самият пясък трябва да се преобърне няколко пъти със заравнителни машини… да се обезпаразити. Има срокове на карантината", обясни Николай Иванов от Комисията по водно спасяване в Бургас.

За плажа в съседство, който беше стопанисван едва един сезон, отново няма кандидати. 

През май изтича срокът на концесията за Варненския централен плаж. Търгът ще е в края на април, а победителят ще е ясен дни преди старта на сезона.

За поредна година без спасители ще е една от най-красивите и обширни ивици – Камчия. Миналата година плажът беше разделен на 5 части, като само за едната държавата искаше над половин милион лева.

Закъснялото отдаване под наем на плажовете води до проблеми с охраната и медицинското обслужване,  а спасители и лекари и без това трудно се намират.