Във времена, в които всеки може да напише нещо срещу всеки, като в това „нещо“ може да няма нищо, дори и 1% истина, високите стандарти в журналистиката са безкрайно важни. А когато си постигнал такъв висок стандарт, хубаво е той да бъде споделен. Затова и пет от най-авторитетните лица на българската журналистика, репортери от bTV, предават своя „боен“ опит на студентите от Американския университет в Благоевград.

Сред журналистите, които вече изнесоха лекции през изминалата седмица, са Стоян Георгиев и Петър Нанев.

Опитах се да споделя моя опит при разследвания, при работата с документи, когато разкривахме имотни измами с фалшива реституция, каза Георгиев в предаването „Тази събота“ по bTV.

Снимка: bTV

Пред бъдещите журналисти той е разказал по-конкретно за фалшификацията при реституцията на терен при метростанция „Младост 3“.

„Всеки документ произхожда от друг документ – посочи той. – Например при един нотариален акт в края му винаги е описано на базата на какви документи произлиза, като матрьошка и най-малката матрьошка е истината“.

На лекцията Георгиев е разказал как се доказва фалшификация, докъде трябва да се допита човек, откъде се вземат документите.

Работата ни не е с достъп до някакви ексклузивни данни, ние работим с документи и факти, които са публично достъпни, просто имаме времето и уменията да знаем как да ги потърсим и да ги сглобим, обясни той.

Снимка: bTV

Моят акцент на лекцията беше работата в екип, сподели Петър Нанев. Когато говорим за разследвания, основната тежест пада върху репортера, който намира факти или документи, но журналистиката е изключително колективна работа, изключително важни са продуцентите, редакторите, екип, на който да разчиташ.

И двамата признаха, че са били подлагани на натиск.

Вижте във видеото какво според Нанев е важно, когато около теб летят камъни и гранати, как Георгиев е открил Микеле – Васил и защо е разказал тази история: