Раздвижване на пазара на наеми в София се забелязва преди началото на новата академична година. Ударни ремонти текат в обжещитията. На какви цени ще живеят студентите в София тази година и става ли по-скъпо заради силното търсене на жилища под наем?

В едно от общежитията на Икономическия университет в София наемът в стая за трима студенти е 50 лв. на човек.

За сравнение - цените на наемите на свободния пазар са много по-високи - в най-предпочитаните квартали месечният наем на апартамент варира между 500 лв. и 700 лв.

Част от университетите признават, че заради големия брой студенти общежитията не достигат за всички. Тогава университетите с повече свободни места предоставят стаи на висшите училища, които имат недостиг.

Студентите, които предпочитат да живеят в апартамент под наем, трябва да са търпеливи, предупреждават брокерите. В пика на търсенето изборът намалява, а всяка нова обява за жилище в добро състояние изчезва само за няколко дни.

Тенденция в момента е да се оставя депозит предварително, дори когато се гледа апартамент по снимки, защото той може да не е актуален след два-три дни, обясни специалистът Йорданка Рангелова.

Според брокерите в сезона на силното търсене в квартали като "Мусагеница", "Студентски град", "Дианабад" и "Овча купел", месечните наеми са с около 50 лева по-високи, отколкото през останалото време.

След октомври хората, които отдават имоти под наем за студенти, спират с опитите да надуват цените, тъй като и търсенето на имоти под наем намалява.