На 22 септември 2017 г., петък, София се присъединява към традиционната вече за Европа инициатива Ден без автомобили в рамките на Европейската седмица на мобилността.

От 8:00 до 19:00 ч. центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране – районът, ограничен между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, ул. „Георги Сава Раковски“, бул. „Цар Освободител“, с изключение на граничните улици и булеварди. Забраната изключва автомобилите, обслужващи мероприятието, както и колите на масовия градски транспорт и автомобили на сватбени тържества и на живущите.

Още от 00:00 до 19:00 ч. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:

- на бул. „Витоша“ между ул. „Алабин“ и бул. „Александър Стамболийски“;
- на пл. „Кн. Александър І“;
- на ул. „Леге“;
- на ул. „Съборна“ между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Леге“.

Вижте картата в по-голям размер, като кликнете върху нея или тук.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението.

Общината призовава гражданите и посетителите на София да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в пешеходния периметъра да се разхождат пеша, да карат колело, ролери, тротинетка и да ползват градски транспорт.

За по-добро информиране на всички жители и посетители на центъра на София на 21 септември Центърът за градска мобилност ще постави информационни листовки на всички паркирали автомобили в синята зона.

От 19 до 23 септември мобилната станция ще извършва 24-часови измервания на въздуха, за да се отчете разликите в дните с активен автомобилен трафик и почивните дни.