В спешния център в Оряхово днес по обяд почина 36-годишен мъж след ужилване от пчела. След смъртта му се проведе протест. Според демонстрантите пациентът е починал заради липсата на лекар в дежурния екип.

По обяд близките на 36-годишния Гълъбин го докарват в оряховския Спешен филиал. Мъжът се почувствал зле, след като пчела го ужилила за ръката. „ Ходеше, задушаваше се момчето”, разказа очевидец.

Пациентът е обслужен от дежурния фелдшер. Половин час по-късно мъжът умира. Според близките, ако в екипа е имало лекар, до фаталния край нямало да се стигне.

„От една пчела може ли едно младо момче, 140 кг човек, да умре за 20 минути”, пита се бащата на починалия. Гълъбин оставя две деца сирачета.

Това е пореден подобен смъртен случай в града за последната година. Над 12 000 души в Оряховско са оставени без адекватно лечение не само поради недостиг на персонал в Спешното, но и поради затварянето на местната болница заради дългове.

„Опазването на здравето в града е под всякаква критика. Правим всичко възможно да има открити две отделения - вътрешно и детско”, обясни кметът на Оряхово Росен Добрев. Засега обаче лекарите отказват да се върнат на работа, защото не са получавали заплати с години.

Местните заплашиха с гражданско неподчинение, ако болницата не започне отново да лекува.