Българското министерство на здравеопазването се опитва да спре изтичането на наши лекари в чужбина. Държавата ще плаща таксите на лекарите специализанти от дефицитните специалности.

В началото на годината министерството премахна платената специализация. Новите правила обаче не важат за медиците, които вече са започнали специализацията си.

Правителството ще плаща за лекари, които ще придобият изчезваща специалност - като например инфекционисти, анестезиолози, патолози.

„Това нещо е в рамките на милион, за което ви говоря. За да се плати на всички останали сумата е доста по-голяма, но ще направим това усилие, ще говорим с финансовия министър, правят се разчети в момента. Категоричният ангажимент е, че можем да направим това за хората, които специализират в дефицитни специалности”, посочи министър Москов.

„Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо. За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети“, коментира министър Москов.

Той заяви, че успешно е изпълнена задачата в правителствената програма младите лекари да станат част от системата.

Д-р Петър Москов отбеляза, че в програмата има още следващи стъпки, по които екипът му ще работи.