Граждански протест срещу полицейското насилие ще има в петък в столицата.  Стотици хиляди гледаха в социалните мрежи скандални клипове за произвол под пагон. МВР започна спешни проверки.

Единият случай ви показахме вчера. Беше разпространен от сирийски информационен сайт. Вижда се как униформени удрят легнали на земята имигранти.

Другият е любителско видео. Полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

В социалната мрежа, където и тече активна дискусия по темата, вътрешният министър Румяна Бъчваронва написа:

"Кадрите от границата са грозни и показват недопустимо отношение към хора, но е важно да се установи откога точно е записът им, защо той се излъчва сега и защо точно сирийска медия и с каква позиция по проблема с бежанските потоци ги е излъчила. По облеклото и изсъхналата трева личи, че е зима.

Присъствието на униформени полицаи, а не на граничари води към един доста по-ранен период от работата на МВР. Снимането в гръб и скриването на номера и марката на джипа пораждат други въпросителни...Без да са ясни тези детайли, всяка позиция може да се окаже неволна част от нечий анонимен чужд хор...”

Тя обещава наказания за нарушителите на нормите в МВР и призовава отделните случаи да не се приписват на всички останали.

МВР проверява автентичен ли е записът на сирийската телевизия и българи ли са униформените, които удрят и подритват поставените на земята имигранти.

"Това са хора, които бягат от война, повечето от тях, такова отношение е недопустимо, вярно е че колегите по турската граница са претоварени, при сложни условия работят, но това не оправдава насилието”, заяви Валентин Попов.

Бял свят видя и още едно любителско видео с брутални кадри на полицейско насилие. Случаят от края на декември миналата година беше показан вчера в Господари на ефира.

Действието се развива в центъра на столицата. Полицаите се отзовали на сигнал за нарушаване на обществения ред, твърдят от МВР. На кадрите се вижда как проверката на документи прераства в блъскане, шамаросване и ритане.  

Не е ясно защо е извикан и патрул на пътна полиция, който направил проба на двамата пешеходци. Отчел е 1.59 промила алкохол в кръвта на момичето и малко количество у момчето.

В петък се организира протест срещу полицейското насилие

"Ние трябва да сме солидарни с хората, пострадали от полицейско насилие, трябва да кажем „Не” на полицейското насилие, „Да” на промяната в МВР, в целия сектор за сигурност”, заяви организаторът на протеста Георги Мишев.

Синдикатите обаче намират за странна появата на клиповете, точно когато отново са в протести. И припомнят миналата есен, когато отново изразяваха недоволството си. И случая с девойката, която неоснователно обвини полицайка в скандален обиск.

"Имам обаче едно леко неприятно усещане за дежа вю”, каза Валентин Попов.

От Българския Хелзинкски комитет казват, че всеки ден при тях постъпва поне по една жалба от малтретиран от служители под пагон. А в повечето случаи вътрешните дисциплинарни проверки не установявали никакви нарушения от техните служители.

Прокуратурата също ще разследва случаите, стана ясно днес. Иначе от Българският Хелзинкски комитет настояват за създаването на независим полицейски борд с участието на граждани, който да разследва случаи на полицейско насилие. Такъв е моделът във Великобритания, Ирландия, Белгия.  Според тях практиката в момента не дава резултат. И повечето проверки установяват, че служителите под пагон не са упражнили сила.