Представители на "Криминална полиция", "Охранителна полиция" и колегите им от СДВР оповестиха предстоящите през следващите две седмици планирани действия около Коледните и Новогодишните празници, съобщиха от МВР.

Осигурено е полицейско присъствие по места, където се събират повече хора - гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. Криминалистите напомниха, че гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.

По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат, освен познатите схеми с пострадал близък и тематични сценарии с томболи и награди. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж.

Апелът към гражданите е и за повече бдителност при употреба на пиротехника. Пожарникарите напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други.

Обезпечен е и традиционният Новогодишен концерт на площад "Батенберг" в София. Ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, от където няма да се допускат хора в нетрезво състояние, носещи стъклени бутилки или опасни предмети. За реда на площада ще се грижат 150 униформени. Засилено ще е и полицейското присъствие в градския транспорт и метрото, които ще работят в новогодишната нощ.

За да се избегнат предпоставките за катастрофи, полицаи ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, ще следят за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане.

При възникване на проблемни въпроси, свързани с граничния контрол, гражданите могат да подават сигнали и запитвания в Националния координационен център на ГД "Гранична полиция" на телефон 02 983 18 65 или на e-mail [email protected].