На 5 юли полицията отбелязва 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Церемонията по отбелязване на празника на МВР ще бъде от 10 часа пред Паметника на Незнайния воин, където ще има водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг.

Тържествената проява ще продължи пред храм-паметника „Св. Александър Невски” с демонстрация на специализираната техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното министерство.

Днес следобед представители на УС на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ще дадат брифинг, на който ще бъдат предоставени конкретни документи за извършваните в МВР структурни промени и рискът, който създават за гражданите на България.

Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви в обръщението си към служителите на МВР по повод професионалния им празник, че всеки ден тя и екипът ѝ, правят всичко необходимо и възможно, за да отстояват техните интереси и да осигурят адекватни условия на труд за всеки служител на МВР.

„Днес, както винаги, ние работим в напрегната и неспокойна обстановка. От нашите усилия зависи справянето с предизвикателства като сериозния миграционен натиск, природните бедствия, битовата и трансграничната престъпност. В същото време ограничените бюджети, поставят на изпитание издръжливостта и мотивацията на всеки от нас”, казва още Бъчварова в обръщението си.