МВР започва битка с корупцията на пътя. Преди обед в столичното 7-мо управление бяха представени мерки, които да ограничат до минимум прекия контакт на полицаите с участниците в движението.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че служителите от „Охранителна полиция” няма да осъществяват контрол на пътното движение. Тази специфична дейност пътен контрол ще се осъществява само от полицаи със специална подготовка - служители на „Пътна полиция”.

„Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”. Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер”, посочи Вучков.

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове. Те са насочени към създаване на условия за извършване на контрол на пътното движение само от специално подготвени служители на МВР при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция”, обясни министърът.

Основната цел на организационните мерки за контрол на пътното движение е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите на МПС.

Ако такъв контакт се наложи, ще му се прави видео- и аудиозапис

Според Вучков пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата. „Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, уточни министърът.

По думите му контролът на скоростния режим ще става по два начина. Единият е чрез стационарни камери, които издават електронен фиш. Те са 25 на територията на страната. Другият е чрез мобилни камери за електронен фиш, които са 148 на брой.

„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене. Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ”, обясни Веселин Вучков.

Министърът добави, че контролът по спазване на други изисквания на Закона за движение по пътищата – като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца – ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.