МВР: Новият криптовирус не е поразил компютри у нас
Имало е атака към областна управа, но вреди не са нанесени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Кибератака
Снимка: Reuters

Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус WannaCry у нас, съобщиха от МВР.

Към 15 ч. днес в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака към областна административна структура, но не са били нанесени вреди. По неофициална информация става въпрос за областната управа в Ямбол, а атаката е била предотвратена от антивирусна програма.

ГДБОП съветва как да се предпазим от компютърния вирус WannaCryТой засегна стотици хиляди компютри по цял свят и продължава да нанася щети

Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани.

Топ 10 на най-мащабните кибератаки в историятаС появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вируси става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака, предупреждават експерти по киберсигурност.

Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система „Уиндоус”, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани спам съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре