Министерство на вътрешните работи не е уведомило омбудсмана Мая Манолова за експулсирането на турските граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Според Манолова това е нарушение на международното право.

„МВР не са изпълнили законовото си задължение да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура – нито мен, нито Българския Хелзински комитет, нито никоя друга правозащитна организация”, допълни още омбудсманът.

Според Манолова въпреки издадените заповеди за екстрадиране на турските граждани, не е било нужно това да се случва веднага.

„В случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава”, посочи омбудсманът.

Тя добави, че ако подобна преценка не може да бъде направена от службите по миграция, то това трябва да бъде решено от съда.

Подобен беше случаят с експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк.

Върнатите обратно в Турция мъже са заподозрени за връзки с движението на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен. Те бяха открити в каросерията на тир в опит да преминат нелегално през границата България-Румъния при ГКПП "Дунав мост".