МВР не е уведомило Мая Манолова за експулсирането на турските граждани
По думите й процедурата не е била наблюдавана и от нито една правозащитна организация
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Министерство на вътрешните работи не е уведомило омбудсмана Мая Манолова за експулсирането на турските граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Според Манолова това е нарушение на международното право.

„МВР не са изпълнили законовото си задължение да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура – нито мен, нито Българския Хелзински комитет, нито никоя друга правозащитна организация”, допълни още омбудсманът.

Само за 24 часа МВР върна на Турция избягалите предполагаеми гюленисти (ОБЗОР) Техни близки твърдят, че са искали политическо убежище у нас

Според Манолова въпреки издадените заповеди за екстрадиране на турските граждани, не е било нужно това да се случва веднага.

„В случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава”, посочи омбудсманът.

Тя добави, че ако подобна преценка не може да бъде направена от службите по миграция, то това трябва да бъде решено от съда.

Предполагаеми гюленисти са били заловени при опит да преминат от България в РумънияТе са заловени от българските власти и депортирани в Турция, твърди в. „Хюриет дейли нюз“

Подобен беше случаят с експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк.

Върнатите обратно в Турция мъже са заподозрени за връзки с движението на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен. Те бяха открити в каросерията на тир в опит да преминат нелегално през границата България-Румъния при ГКПП "Дунав мост".

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре