Министерството на външните работи (МВнР) осъди вандалския акт на еврейското гробище в Централния софийски гробищен парк.

В декларация, разпространена от ведомството, се казва, че „оскверняването на религиозни паметни знаци е акт на вандализъм, който е посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух“.

В нея се посочва, че българското общество е пример за проява на търпимост, доброжелателство и уважение между хората с различен етнос, религия и култура.

„Подобни действия са в пълно противоречие с моралния избор на българското общество, доказало през вековете силите си в защита на принципите и ценностите на хуманизма, толерантността, върховенството на закона“, се казва в декларацията.

Уверени сме, че извършителите на този акт ще бъдат разкрити и ще понесат своята отговорност, се казва още в текста.

Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха вчера в социалните мрежи. От тях се вижда, че действията не са с цел кражба, тъй като мраморните и гранитни плочи не липсват, а просто са натрошени.

На резултата от вандализма се натъкнали членове на еврейската общност. Те са сигнализирали Организацията на евреите в България „Шалом“, откъдето пък са подали сигнал в Столичната община и са получили уверение от зам.-кмета Тодор Чобанов, че ще бъдат взети всички необходими мерки за установяване самоличността на извършителите и техните подбуди.

Вандалският акт е извършен в навечерието на три от най-важните и символични празници в еврейската религия – Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот.