МВнР не разполагат със списък на българи, на които да е забранено влизане в Турция
Министърът на вътрешните работи коментира, че очаква потвърждение на информацията и докато няма такова, не би правил спекулации, а главният прокурор препрати въпроса към ДАНС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
ИДИЛ

Министерството на външните работи (МВнР) не разполага с официална информация, документ или списък на български граждани със забрана за влизане в Турция, съобщи репортерът на bTV Полина Ботева.

Днес стана ясно, че в доклад на турското вътрешно министерство, озаглавен „Борбата на Турция срещу ДАЕШ“ („Ислямска държава“, ИДИЛ, бел. ред.), властите идентифицират 77 българи, които може да са във връзка с терористични организации.

ИДИЛ
Турция не пуска на своя територия 77 българи, смята ги за терористи21 наши сънародници са били спрени и депортирани при опит да стигнат до зони на конфликт

Докладът е публикуван на сайта на ведомството преди дни. Той събира в 75 страници информация от няколко турски институции. България е спомената на три места – като един от възможните пътища, по които бъдещите бойци на „Ислямска държава“ влизат в Турция, и в топ 10 на европейските страни, чиито граждани може да са във връзка с групировката.

ИДИЛ

От 2011 г. досега 21 пък са сънародниците ни, които са били арестувани и депортирани обратно у нас, заради това, че са опитали да преминат в зоните на конфликт, основно – Сирия.

Валентин Радев
Снимка: bTV

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира за bTV, че очаква потвърждение на информацията и докато няма такова, не би правил спекулации.

Валентин Радев: 77 българи в „черния списък” на Турция ми се струва недостоверноДо момента нито МВР, нито МВнР са уведомени официално за въпросния списък с наши сънародници

„Ние такива данни нямаме – за българи, които са във връзка с ИДИЛ или с каквито и да са терористи на сирийска, иракска или друга територия. Ако дойде такава информация, тогава ще я обсъждаме, ще проверим, ще изискваме допълнителни данни, имена. Това е много сериозно число – 77, ако изобщо има такова нещо. Но нека изчакаме официалната информация“, каза той.

Сотир Цацаров
Снимка: bTV

Главният прокурор Сотир Цацаров също каза, че няма информация и препрати въпроса към шефа на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Засега от Агенцията няма отговор на въпроса дали българи са искали да се включат в редиците на „Ислямска държава“.

Досега у нас един български гражданин, осъден за това, че се е подготвял да участва в бойни действия в Сирия – Джон Захариев.

Джон Захариев
Снимка: bTV

Няколко месеца преди да получи 4-годишната си присъда, той даде интервю само пред екипа на bTV, в което обясни, че контактът с групировката става през „Фейсбук“ или „Туитър“. По думите му кандидатът трябва да докаже, че не е шпионин, след което се среща с посредник в Турция, който го прекарва през границата и отива директно в лагер на групировка, към която иска да се присъедини.

Общо над 53 хил. души са със забрана да влизат в Турция, защото според местните власти те са във връзка с ислямистите. Близо 5000 са тези, които са опитали да влязат в т.нар. конфликтни зони – местата, където се водят бойни действия. Сред гражданите на Евросъюза в списъка най-голям брой са от Франция, Германия, Обединеното кралство и скандинавските държави. България е на девето място.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре