България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР).

Вчера Министерството категорично осъди употребата на химическо оръжие, като равнозначна на военно престъпление и нарече атаката срещу цивилни в сирийския град Хан Шейхун на 4 април „варварски акт“, „недопустим, неприемлив и в тежко нарушение на международното хуманитарно право“.

В днешната декларация се подчертава необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за нападението.

„България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за междусирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското комюнике от 2012 г.“, се казва в текста.

Припомня се и че върховният представител на Европейския също по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини публикува декларация от името на ЕС, „която потвърждава нашата последователна обща политика по конфликта в Сирия“.