Музеят на Пейо Яворов в Чирпан показва нови ценни експонати, предоставени от дарители.

Един от тях са очилата на поета. С тях през цялата 1914 г. Яворов се е разминавал по тихите софийски улици със софиянци, бягайки от клеветите и от подхвърлените реплики, че е убиец, след като през ноември 1913 г. любима му Лора се самоубива, разказва Тодор Иванов, уредник на къщата-музей на Пейо Яворов.

Снимка: bTV

Очилата са дарени от старозагорка, която завършва магистратура по български език и литература във Велико Търново. Попаднали у нея чрез неин роднина лекар, който пък бил родственик на най-малкия брат на поета – Атанас Крачолов.

„Тези очила са на мястото си в момента. Невероятно е. Някои смятаха, че са загубени през тези десетилетия“, коментира Иванов.

Снимка: bTV

Музейната сбирка в родната къща на Яворов е дообогатена с още едно дарение – кутията за попивателна хартия, с която поетът попивал написаните с мастило стихове.

Първите творби са написани в родната му къща с мастило от кестени.

„Майка му чука кестените, вари ги, прецежда ги и той е пишел с кафяво мастило. Десет години по-късно той вече не е пишел с такова мастило, но пак е пишел с мастило своите стихове. Той е пазел хартията за попиване в тази кутия“, обяснява уредникът.

Снимка: bTV

В музея се пазят над 2000 експоната. Сред тях е и копие на камата, подарък от Гоце Делчев, която Яворов носи по време на шестмесечния си престой в Македония.

Вижте още във видеото: