ДПС не е искало да сваля правителството на Пламен Орешарски. Ако някой от ДПС го е правил, би трябвало да си носи отговорността. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Една от причините за изгонването на Лютви Местан от Движението е едноличните решения и елиминирането на колективните органи. „Той имаше предупреждение на новогодишното тържество през 2014 г., че по този начин политическа партия не може да се управлява”, отбеляза Карадайъ.

„Той се опита да подмени легитимните колективни органи на партията с някои персони, външни на партията”, подчерта той, но не разкри кои са те.

Лидерът на ДПС каза, че не е запознат със стенограмата за КТБ, но с любопитство очаква да се запознае с нея.  

Не бих се скрил в турското посолство, категоричен беше Карадайъ. Запитан дали в ДПС са простили на Местан, той отговори: „На предателите някой да прощава?”.

ДПС не си е разваляло отношенията с Турция, категоричен беше Карадайъ. По думите му не се е срещал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, защото не е имало такава необходимост.

Няма да подкрепяме Борисов, но ДПС винаги последователно е следвало своята политика. Ние имаме ясно изписана програма и всичко, което е част от нашата политика и е за доброто развитие на страната, бихме подкрепяли”, отбеляза Карадайъ.

Снимка: Ладислав Цветков

„Успоредно с това Борисов или който и да било няма да бъде подкрепян в толерирането на радикализми и национализми, което води със себе си рискове за бъдещето на нашата страна”, заяви лидерът на ДПС.

Карадайъ, който при нападението над Ахмед Доган на националната конференция на партията през 2013 г., пръв стана да защити тогавашния лидер на Движението и неутрализира Октай Енимехмедов, е категоричен, че пак би постъпил по този начин.

„Тогава съм реагирал съм емоционално, импулсивно. Няма време, човек ако трябва да мисли…. И Вие бихте реагирали така, ако видите пистолет, насочен към слепоочието на който и да е човек, няма ли да го защитите”, обърна се той към водещия Антон Хекимян.

„Мисля, че сме достатъчно близки с Ахмед Доган, доста дълго време сме били заедно в ДПС”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Не само се чуваме, а и се виждаме, говорим за всичко, което е част от живота, за политика все по-рядко. Негова идея е в ДПС оперативната част в политиката да си я вършим ние”, отбеляза той.

По думите му основната заплаха у нас е включването и толерирането на крайни националистически формации в управлението на страната. Според ДПС това не предпоставя добро бъдеще пред България.

„Толерирането на всякаква форма на национализми и радикализми е опасно”, посочи той. От ДПС ще поставят темата и на днешното заседание на КСНС при президента Румен Радев.

Карадайъ определи като „цинизъм” оглавяването на Съвета за демографски въпроси от Валери Симеонов.