Прогнозните данни показват, че явно ГЕРБ ще е първата политическа сила и първа ще получи мандат за съставяне на трети кабинет на ГЕРБ.

От ДПС се надяваме те да са си взели поука от двата им недовършени мандата, защото за последните няколко години имаме три кабинета, които подадоха оставка и три пъти бяхме на предсрочни избори. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Неведнъж сме правили оценка – проблемът е във формулата за съставяне на мнозинствата в Народното събрание. От сегашна гледна точка бихме потвърдили, че сега е важно в България да има стабилност и сигурност. За да има стабилност, ние сме задали формулата – а тя е ценностно мнозинство на база сходства на програмите", каза той.

Карадайъ поздрави ГЕРБ и БСП за постигнатия резултат, българите, които са гласували на изборите, структурите на партията и техните симпатизанти.

ДПС винаги е защитавала и ще защитава независимостта на българската политическа система и участниците в нея, допълни лидерът на партията.

Нашата битка беше в една конукретна среда с всички участници в тези избори. Да, има една особеност – Обединени патриоти – техните действия ги видяхме през вашите камери на границата и мисля, че поради тези техни действия Съветът на Европа ги нарича фашисти, коментира още Карадайъ.

За ДОСТ имаше доста анализи – от наша гледна точка това не е тема само на ДПС. Последната една година държавните институции си играеха на криеница, а можем да кажем, че в някаква форма властта дори им помагаше, каза още лидерът на партията.