Бившият финансов министър Муравей Радев определи като безсмислена предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета заради разходите за българското председателство на ЕС.

По думите му, ако не достигат няколко десетки милиона, има поне десет източника и начини в сегашния бюджет тази дупка да бъде запълнена без актуализация.

„Сигурен съм, че ще има актуализация на бюджета през годината, но не по този повод”, отбеляза той.

Според него причините са две. „Първата е, че е много добро изпълнението за първото тримесечие на тази година. Приходите са повече от очакваното, разходите са под контрол. За трите месеца е реализиран бюджетен излишък от над 1 млрд. лева. Заложената прогноза за икономическия растеж на България в бюджета е 2,5%. Напоследък се коригира се нагоре – на 3%. Това означава още приходи в бюджета”, обясни Муравей Радев.

Той прогнозира, че вероятно новото правителството ще актуализира приходната част на бюджета, а може би и разходната, предвид някои разходи, които бяха приети като ангажимент -  за учителските заплати например.

Според Радев е неизбежно повишаването на цената на природния газ. „Имаш една тръба, един доставчик – руският „Газпром”. Каквото ти пусне по тръбата „Газпром” и цената, която ти иска, я плащаш, или се отказваш от газта”, коментира той.

„Най-голямата грешка на политиците от много години е, че се опитват  през цените на енергоносителите да правят социална политика. Това е много грешен подход. За да бъдат добри и да няма протести, умишлено нареждат на държавните фирми и регулатора да продава на по-ниски цени и да трупа загуби. Така станаха тези милиарди, натрупана загуба в енергетиката в България, която един ден обаче пак ние ще платим”, смята Муравей Радев.

„Ако искат социална политика, да я правят чрез бюджета – да дават енергийни помощи на бедните и социално слабите”, препоръча той.