Не сме готови за влизане в Еврозоната, много сме далеч от онова, което трябва да бъдем. Няма гаранция за устойчивост на развитието на България, защото имаме дълбоки структурни проблеми в ключови сфери. В публичната сфера – тази тежко нереформирана бюджетна система е бомба със закъснител. Това каза в предаването „Лице в лице” Муравей Радев.

Ако сега вземем решението за влизане в Еврозоната, реално това ще може да стане едва след 7-8 години, добави той.

По думите му трябва да започнем час по скоро да говорим на тази тема. Според него е необходимо този въпрос да бъде поставен на национално ниво, тъй като има много плюсове и много минуси. Обществото трябва да бъде запознато, и според Радев на една дискусия плюсовете ще се окажат повече от минусите.

Това, че всичко ще поскъпне много след влизане в Еврозоната не е вярно, каза Муравей Радев. Цените и техният размер не зависи от това дали е евро или лев. Търсенето и предлагането са основният критерий.

"Същото беше и някога, когато ние изтрихме трите инфлационни нули на българския лев - тогава 1000 лв. станаха 1 лв. Тогава 1000 пъти намалихме номинала, имаше същите приказки, но след два месеца имаше дефлация, цените намаляха".

Час по скоро трябва да се направи пътна карта на базата на национална стратегия за присъединяване към еврото, на която всички правителства оттук насетне да правят стъпки една след друга.

Политиците трябва да бъдат национално отговорни поне по този въпрос и, ако има публичен национален консенсус, те ще бъдат длъжни да го направят, добави експертът.

"За 8 години без миналата, откакто сме в еврозоната, България е получила 24 млрд лв. от там, платили сме като вноски 7 млрд., тоест чисто 17 млрд., това не е кредит, не се връща, това е чиста сума, която се е изсипала в икономиката на България. За новия период са предвидени много повече средства за България.

Всичко това ще се изпари, ако Европа се разпадне, заяви Радев.

Според него крайно неуместно е днес да се води дискусия „за” и „против” валутния борд и тя е противопоказна.

„Когато една държава е в такава политическа несигурност в каквато днес е България с всички възможности това да прерасне в тежка политическа криза, да водиш дискусия за или против борда е противопоказно. Това е един теоретичен спор преди всичко”.

Той добави, че не е вярно, че бордът спира икономическия растеж в България.

"Той може да влияе на икономиката само тогава, когато ограничава масата на парите в обръщение, защото това му е задачата. Ако обаче ти е малък валутният резерв, парите в обръщение са на ниско ниво като маса и те не са достатъчни да могат да финансират икономиката когато расте, тогава това е пречка".

Бордът е усмирителна риза за безотговорни политици и не бива да я махаме, когато политическата обстановката в България води към криза, смята Муравей Радев.

Ако махнем борда, могат да се случат много неприятни неща – най-малкото нещо, което ще се случи е обезценка на лева. Това ще помогне малко на износа на България, но ще оскъпи вноса. Ще се намали покупателната способност на българина и ще се стопят спестяванията на хората, обясни още експертът.

Онези обаче, които са взели левови кредити, ще бъдат облагодетелствани, защото ще се стопят и техните задължения.

Какво още каза Муравей Радев, вижте във видеото: