След две победи на инвеститора в съда, двете разрешения за строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в местността Кладери в землището на село Емона са влезли в сила.

Това посочиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в позиция във връзка с информациите за подновени строителни дейности на Иракли.

Уточнява се, че вещите лица са определили изградените строежи като пета категория, а според Закона за устройство на територията, контролът на такива е в правомощията на общинската администрация в Несебър, а не на издалите заповедите за спиране органи на ДНСК.

Относно дюнните местообитания извън плаж „Река Вая”, от МРРБ посочват, че е засегнат един имот, собственост на „Емона 2000” ЕООД, където има 5 кв. метра зараждащи се дюни.

За дюните извън територията на морски плаж „Иракли”, който се намира в землището на с. Емона, процедурата по измененията на специализираната карта е приключила и съответните дюнни местообитания са включени в територията на морския плаж.

За местността Иракли, която се превърна в кауза за хиляди екоактивисти у нас, се заговори отново през последните дни, когато стана ясно, че екип на телевизия СКАТ е бил нападнат от представител на инвеститора при опит да заснеме изливането на бетона в защитената местност.