МОСВ започва война с евтините и мръсни брикети
Заради високите нива на сяра и пепел в 25 града у нас има сериозно замърсяване на въздуха
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Въглища
Снимка: bTV

Готвят се нормативни промени за по-чист въздух у нас. Екоминистерството работи по проект за ограничаване на употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел.

В 25 града у нас фините прахови частици във въздуха надвишават нормата повече от месец годишно: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

Освен транспорта – основният замърсител е битовото отопление. Близо 2/3 от българските домакинства се отопляват именно на дърва и въглища. 

България е осъдена от съда на ЕС заради замърсения въздух От 2007 г. до 2014 г. страната ни не спазва допустимите стойности за запрашаване на въздуха в София, Пловдив, Варна и др. райони

Тези дни във Враца най-силно се чуват резачките – градът се подготвя за зимата. Той е един от многото у нас където през зимата фини прахови частици често надхвърлят нормите многократно. „Тези превишавания са над 80% през зимния отоплителен сезон. Имаме и населени места, където се достига до 100% превишаване през зимния сезон”, посочва Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околна среда.

До голяма степен причина за замърсяването са въглищата с високо съдържание на пепел и сяра, които екоминистерството търси вариант да ограничи. Половината от домакинствата на дърва и въглища обаче ползват именно такива брикети. Те са и по-евтини.

Ако ограниченията станат факт, тепърва ще трябва да се търси решение и за социалната помощ за отопление - 90% от сумите за подпомагане отиват именно за топло на дърва и въглища.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре