Българо-гръцката граница при Кулата е отворена. Възможно е още днес блокадата да бъде подновена. ГКПП-Ивайловград е затворен за движение.

В момента няма нито един ТИР, който да чака на границата. Това беше условието, което българската държава постави на фермерите.

„Това е максималното, което можеше да се направи снощи. След преговорите успяхме да направим режим, виждате към момента няма колони и от двете страни. Последните се изтеглят в момента от гръцка страна и тук нататък започват ежедневни прозорци между 11.00 и 16.00 часа следобед.

Информирали сме всички превозвачи, асоциациите и бранша да се съобразят с това. Имахме гаранция от гръцка страна, че трасето по Игуменица надолу ще е свободно и то е свободно в момента, камионите няма да имат проблеми да стигнат към пристанищата и ферибота. В петък обаче ще имат национална стачка, което отново може да създаде някакъв проблем по пристанища и входове, но това е извън наш контрол.

Почти никъде няма изцяло спиране на движението. Има пропускателен режим само в едно платно, ако някъде е спряно, то е временно”, заяви министър Московски.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов съобщи, че на "Илинден-Ексохи" в 22.30 часа са пропуснати колите с автобусите, но все още не се допускат товарните автомобили.

„Тепърва ще се изчисляват загубите, имаме нужда да ни бъдат подадени коректни данни от превозвачите. Те ще продължават вероятно да търпят щети. Неприемлива е ситуацията”, коментира министърът на транспорта.

Той каза, че са изследвали всички случаи, които има като такъв тип поведение във Франция, Италия, Испания и до момента не са намерили случай, в който превозвачите да са компенсирани.

„Ще търсим начин да бъдат компенсирани. Проблемът е, че стачката им е незаконна, на практика няма към кого да бъдат предявени искания, тъй като самата официална гръцка власт казва, че нещата са извън нейн контрол. Не могат и да носят отговорност за поведението на фермерите в случая. Ще търсим консултации с юристи да видим какво може да се направи.

Това е безобразие, няма друг начин по който да го нарека. Предвидих, че нещата ще ескалират миналата седмица. Надявам се да има разум и мъдрост от страна на гърците, защото, ако има пак такъв случай - нещата ще излязат и при нас извън контрол.

На българските водачи не им издържаха нервите и видяхте, че ескалира напрежението и се стигна до действия, които не са много законни”.

Днес границата е отворена. Безпроблемно преминават и леки и товарни автомобили. Опашката беше повече от 20 км., тя беше двойна, тировете бяха подреждани в две редици, за да не затрудни движението по магистралата. Движението по границата се осъществяваше по облекчен режим.

Голям проблем на шофьорите е и бавното преминаване през кантара. Те се оплакаха, че се притеглят дори и празните автомобили. Московски обеща, че ще се търси бъдещо решение. Когато минат всички автомобили, блокадата ще бъде подновена, но ще има часове, в които автомобилите ще могат да преминават - от 11. 00 до 15.00 или 16.00 часа, крайният час все още не е уточнен.