Съмнението за ебола в България беше стрес тест, който показа, че България е готова да отговори на това предизвикателство, обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на извънредна пресконференция в петък сутринта.

"Опасността от наличие на инцидент с ебола остава на същото много ниско ниво. България няма причина да повишава на нивото на тревожност", категоричен бе Москов.

"Информация за потенциален случай постъпи в 16:00 часа в четвъртък, в 4:00 часа сутринта беше ясно, че опасност няма. Това бяха 12 часа, в които стана ясно, че държавата и координацията между властите могат да се справят с такава кризисна ситуация", подчерта Москов.

Той изложи хронологията на събитията във вчерашния ден. "В 16 часа в Регионалната здравна инспекция в София е подадена информация за пациент, за който колегите са преценили, че е подлежащ на допълнителни изследвания и наблюдение. В 17:00 часа Министерството на здравеопазването събра вътрешноведомствения щаб за такива случаи. Пациентът беше приведен в инфекциозна клиника. Освен това в "Токуда" бяха установени 12 души, които са били в пряк контакт, и 13 души, които са били в индиректен контакт, както и още 5 лица, които дори не са били в непряк контакт, а са били в помещението, в което е преглеждан пациентът със съмнения за ебола. Три от тези пет лица бяха идентифицирани, един беше поставен под наблюдение в Инфекциозна клиника, двама бяха поставени под домашна карантина с ясни инструкции. За другите двама започна издирване със СДВР, което беше прекратено при излизането на резултатите", разказа д-р Петър Москов.

"Всяко действие, поставянето на всички под карантина, беше с моя заповед. Предпочитам това да бъде свръхреакция, за която съм готов да поема отговорност, отколкото да допуснем зараза вътре в България", категоричен бе здравният министър.

Силна координация

Д-р Петър Москов даде висока оценка на координацията между институциите в извънредната ситуация. "Стана ясно, че здравните лица имат достатъчно информация и възможност да реагират адекватно", увери министърът.

"Отчитайки добрата реакция и пълноценната работа, благодаря на всички екипи, които в тези часове работиха добре - д-р Пенчев от РЗИ, проф. Кантарджиев, чийто екип направи изследванията, екипите на ВМА и на "Токуда", залия екип на МЗ, МВР, с министър Вучков бяхме на телефона до 4:00 сутринта", заяви още Петър Москов.

"Вчера беше и много полезен ден. За 10 часа изолирахме възможността, ако това беше остра инфекция, тя да бъде разпространена", допълни той в обобщение на реакцията.

Нови мерки

Информацията за гражданите и тяхната информираност за опасността са сферите, в които са необходими допълнителни мерки, отчете здравният министър.

По думите му, трябва спешно да бъде разработена "информационна кампания", свързана с всички входни точки на България.

"Разбираме за такъв човек в момента, в който той направи контакт с медицинските власти. Стои въпросът с лица, които са били на територията на такива страни, българските власти да бъдат уведомени и да знаят. Необходима е активна информационна кампания по всички входни точки. Ще открием телефонна линия, на която ще очакваме хората, за тяхно добро и за доброто на техните близки, да съобщават, че са пътували в рискови страни, личните им лекари също ще бъдат уведомявани и те ще бъдат под наблюдение за три седмици, докато трае инкубационният период на вируса", обясни Петър Москов.

По думите му, тези мерки не са свързани с инсталиране на термокамери или медицински изследвания на входните точки на страната. "Ще изготвим ясен алгоритъм, всички работещи ще бъдат уведомени. Ще доставим необходимото облекло в поделенията на Спешна помощ, Регионалните здравни инспекции и инфекциозните отделения, както и в местата за временно пребиваване на чужди граждани", посочи Москов.

"Има място и за по-добра координация. Ако сме имали известен ауфтакт, то беше в първите 15 минути, трябва да е ясно и системно какво се прави и независимо от физическото присъствие на министъра", категоричен е здравният министър.