Да дадеш в Конституционния съд възможността НЗОК да избира с кого да сключи договор, където ни лекуват най-добре, при най-добри ,условия, най-комплексно и най-пълноценно, според мен не е добре за пациентите, т.е. за вложителите на Касата. За кой е добре не знам. Чакам със спокойствие решението на Конституционния съд. Това заяви в предаването „Лице в лице” министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Като пример за текст, който се атакува в съда, Петър Москов даде Наредба 40 за основния и допълнителния пакет, която регламентира и променя начина, по който се случва приемът на пациентите в болница.

С последната промяна, която е нанесена днес се въвежда нова клинична пътека – клинична пътека за продължително лечение, заяви здравният министър и допълни, че тя ще бъде между 20 и 30 дни.

„Клиничната пътека ще бъде свързана с определени заболявания – след тежка хирургическа интервенция, след неврологични заболявания, ще бъде изпълнявана в определени лечебни заведения, където има физиотерапия.

Другото нещо, което се атакува в Конституционния съд – здравната карта, ще доведе до това, че излишните, наистина ненужните от гледна точка на всякакви европейски норми за активно лечение – част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение. Очакваме от около 6000 легла, които на базата на досегашните разчети и дейността по областните здравни карти се оказват над нуждите на населението, 3000 от тях ще бъдат превърнати в легла за продължително лечение.

Това отбременява болниците от нуждата – те са болници за остро болни, тежка хирургична операция, извършена, една седмица вие имате престой, стабилизират ви, изваждат ви конците, след което вие продължавате в рамките на 10, 15 или 20 дни да бъдете продължително лекуван, когато това има нужда.

Защо се атакува в Конституционния съд това – защото нечий бизнес план ще бъде нарушен, защото нечии печалби ще бъдат намалени...печелят собственици или скрити собственици на лечебни заведения, печелят хора, които стоят зад начина, по който се сключваха досега разговорите с фармацевтичната индустрия, и общо взето печели този, който иска да държи в подчинение”, каза министър Москов.