Моряна Филипова е само на 16 години, а вече има международно признание. Отличава се с това, че вплита в дрехите си традиционната българска шевица. 

Моряна е едно много амбициозно момиче, което обича изкуството, обича да експериментира и обича да научава нови неща. Вече има зад гърба си модна колекция. 

„Още от съвсем малка много обичам изкуството, актьорите, театъра, художниците. След уроци по рисуване и експериментиране с нови материали открих, че модата е за мен, че искам да експериментирам точно с платовете. И така открих страстта си”, казва момичето..
Първата си дреха е ушила, когато е била в трети клас. Роклята се разшила след два часа, но пък била ефектна.
Роклите й са произведение на изкуството – отличават ги традиционните български шевици.

Признава, че трудно съчетава училището с работата по колекцията си, но с работа и през нощта успява.

„Рисувам колекциите си вечер късно, някъде до 4 часа винаги стоя да рисувам. И след като се прибера от училище си уча за следващия ден. Цялата колекция е реализирана за 3 месеца, които не бяха лесни. И за тези 3 месеца имаше много хора, които ми казваха – ти си много малка, защо го правиш сега?”, разказва момичето.

Мечтите на Моряна са големи. И с малки стъпки успява да сбъдне всяка от тях.

Съвсем скоро работата на Моряна е оценена и от Харвард. Младата дизайнерка печели стипендия за мастърклас по маркетинг и мениджмънт.