Мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ няма да бъде отменен и не се очертава в България да се добива шистов газ. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова с уточнението, че „в никакъв момент Министерски съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума”.

Михайлова благодари на всички активни членове на НПО-та и на всички, които са изказали своето мнение по темата за шистовия газ по един или друг начин.

"Те демонстрираха позицията на гражданското общество в България, което определено не приема друга форма на забрана на използването на шистов газ, освен мораториум. Щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър", каза още Михайлова.

Тя обясни, че това, което е казала е било част от мислите, които е споделяла по време на работата на временната комисия в предишния парламент. Михайлова обяви пред bTV преди дни, че не е разумно да се казва „не” на нещо преди то да е проучено.

"В казуса "Пирин", освен гражданското общество и инвеститорите, вече се намеси и съдът, така че аз първо ще послушам българския съд, след което ще апелирам за диалог." Това коментира още министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Междувременно днес български и румънски природозащитници излязоха на общ протест срещу проучването и добива на шистов газ.

Причината за общото недоволство е даденото разрешение на американската компания „Шеврон" да търси шистов газ в Румъния близо до границата с България. Протестът премина под мотото „Два народа- една вода! Два народа- една борба!"

Въпреки че у нас все още има мораториум върху проучването и добива на шистов газ, да подкрепят еколозите от Румъния около 30-тина души преминаха границата пеш и заедно казаха „Не" на технологията „хидравличен удар" и отново предупредиха за опасностите, които крие метода замърсяване на водата и на почвата.

Природозащитниците ще се борят и за приемане на Закон за забрана за добив на шистов газ в двете държави.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа