Министерството на образованието ще затегне контрола над храните в училищните столове и бюфети. Това стана ясно, след като министърът на образованието Меглена Кунева се срещна с родителски организации, за да обсъдят как децата да се хранят по-здравословно в училище.

В стола на варненското училище „Климент Охридски" се хранят общо около 100 ученици. Фирмата доставчик на храната е избрана от родителите, те определят и менюто. Обядът струва около 3 лева на ден.

Проблемът обаче бил с фирмата, която стопанисвала училищната лавка. След като тя получила две глоби от Агенцията по безопасност на храните, тази година тя изобщо не се явила на конкурс.

Макар че новата фирма, стопанисваща бюфета сега, към момента е изрядна, някои родители все още са резервирани към предлаганото в него.

От МОН обещаха да работят заедно с Агенцията по храните за увеличаване на проверките в училищните заведения за хранене.

„Има училища, които са с добри примери, например в името на качеството предоставят закуска не всеки ден, но тогава, когато я предоставят, тя е качествена", коментира Меглена Кунева.

Обществените съвети, които трябва да бъдат създадени към всяко училище, могат да участват в избора на фирмите доставчици на храната за учениците.