Министерството на образованието и науката ще обяви на 2 юни конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната. Това съобщи на пресконференция днес заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на пресконференция.

Той обясни, че организирането на конкурсите се налага заради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции.

Регионалните инспекторати по образованието ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София-град - в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Конкурси ще има за десет държавни училища в София-град, за четири в Плевен, за три в Пазарджик, за по две училища във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по едно училище в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Ако някъде не се стигне до избор на нов директор, старият ще започне учебната година като временно изпълняващ длъжността.

През юли 2015 г. са организирани конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са правени директорски конкурси - през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища, припомниха от МОН.