Отнемането на лиценза на застрахователна компания „Надежда“ АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени контракти, съобщиха от военното ведомство.

Комисията за финансов надзор отне лиценза на застрахователната компания „Надежда”, след като стана ясно, че тя не е изпълнила издадените предписания за отстраняване на редица проблеми, установени по време на стрес тестовете на фирмите в сектора.

Според експерти от финансовия надзор още в началото на годината е било установено, че "Надежда" няма достатъчно активи които да гарантират, че може да се изплаща обезщетенията по застраховките. Не са заделяли и нужните резерви.

Сред клиентите на компанията са Министерството на отбраната, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", пощите и много италиански фирми. От надзора коментираха, че за застрахованите няма проблеми. Обезщетения се изплащат и в момента. В зависимост от размера на застрахователните претенции, обаче е възможно средствата на компанията да се окажат недостатъчни.

МО има общо 5 договора с компанията, които са в срок до края на февруари 2018 г. От министерството са категорични, че служителите му (военни и цивилни) са напълно защитени от българското законодателство.

„За случаите, в които Застрахователна компания „Надежда“ отказва да изплати дължимото обезщетение за временна загуба на трудоспособност на застраховани лица поради „подценяване на опасността“ и „проявяване на невнимание“, Министерството на отбраната е сигнализирало Комисията за финансов надзор с писмо от 17 юли 2017 г.”, става ясно от съобщението.