Младо семейство живее с една минималната работна заплата, а лекарствата на детето, болно от епилепсия струват десет пъти повече. Трогнати от съдбата им, техни съседи решават да помогнат, като създават страница във Фейсбук, чрез която се набират средства.

Кирил е на три години, а когато е едва на 6 месеца лекарите откриват, че има лека форма на хидроцефалия - повишено налягане в черепа, поради натрупване на течност. Следва продължителна рехабилитация. Когато е на годинка обаче започва да получава и епилептични пристъпи. Освен това детето има и кожно заболяване.

„От здравната каса получава единствено Адаптина, който е за епилепсията - всички други неща са за наша сметка. Значи кожното заболяване не се поема от касата - тези мазила, разтвори за къпане - единствено може да се закупят за наша сметка”, разказва майката на Кирил Боряна Стоименова.

Само специалните кремове на Кирил струват над 250 лева месечно. Детето се нуждае и от постоянна рехабилитация. „В момента ние ходим само на рехабилитационно плуване и там е от порядъка на 450 лева на месец”, допълва Боряна Стоименова. По думите й за да получава необходимите неща за хранене и дрехи Кирил трябва да ползва ортопедични обувки, които са 150 лева, за да не е лишен от процедури, лекарства - това е от порядъка 1600-2000 лева

Семейството обаче получава в пъти по-малко - само 260 лева - от инвалидната пенсия на детето и двойните майчински. Въпреки че от месец бащата работи, неговата заплата е запорирана. Хората нямат пари за адвокат, който да им помогне да се вдигне запора.

„Наемът ни е 250, токът ни е порядъка на 70-80 лева, храната - ползваме това, което са ни дали от БЧК и общо взето подсигуряваме един хляб, мазилата сме ги спряли, за храна, която не ни стига - вземаме от познати, от близки, назаем”, разказва Боряна. Бащата на малкия Кирил Радослав Христов допълва, че е много тежко положението. „От приятели, познати взимаме, но вече няма и от кого да вземаме, то като се вземе трябва да се връща, а няма откъде.”

В дома на семейството отдавна всичко е подчинено единствено на грижата на малкия Кирил. Тук няма хладилник, нова печка или пералня. Единствената луксозна вещ - компютърът - е подарък. Мъжът събира от гората дърва, за да се отопляват. Три месеца им отнема, за да направят годна за живеене къщата, в която живеят под наем. До тогава спели в старата си кола. На двора.

„Тук я паркирахме, тук спяхме, гледахме хората да си легнат, за да не ни гледат, че спим в кола. Той спеше в едно детско столче - дори не можеше да си легне като хората, качвахме се на Витоша, топлехме на слънцето вода”, спомня си майката на Кирил.

Съседите забелязват окаяното им състояние. Започват да им Помагат с каквото могат. Преди няколко месеца създават групата във фейсбук "Да помогнем на Кирчо"!

Съседката Лилия Замфирова разказва, че се отзовават хора. Малко, но са успели да съберат около 300- 350 лв.

„Ние сме на ръба на оцеляването...така че - не знам какво ще правим точно”, заяви бащата Радослав Христов.

Можете да се свържете със семейството на Кирил на телефони:

Боряна Стоименова, майка – 0893 238 668

Радослав Христов, баща – 0893 238 666

Можете да помогнете и по банков път:

УниКредит Булбанк
IBAN: BG43 UNCR 7000 1520 7969 18
BIC: UNCRBGSF
Име: Боряна Ангелова Стоименова
Сметката е в български левове.