Ученици от Строителния техникум в Бургас решиха да помогнат на свой съученик, чието семейство е сред най-пострадалите от наводнението преди месец в бургаското село Равнец.

Децата събраха над 500 лева за строителни материали и сами ще ремонтират стаята на десетокласника Йоан. Това вече е възможно, след като вчера беше завършен ремонтът на покрива на къщата.

Снимка: bTV

Днес младежите пристигнаха в дома на своя приятел, за да помогнат, въпреки че Никулден е почивен ден за тях.

Ремонтът на стаята ще е на етапи, затова всички деца, които искат, ще могат да се включат. Предстои да се махне подовата настилка, ще бъде изкъртен теракотът отдолу и да бъде поставен нов, стените ще бъдат пребоядисани, а прозорците и вратата – сменени.

Снимка: bTV

Къщата на семейство Палови бе сред най-пострадалите от потопа в Бургаско. Калната вода направи кухнята напълно неизползваема и унищожи голяма част от покъщнината.

Снимка: bTV

Вместо да ходят на училище, Йоан и двамата му братя дни наред чистеха лепкавата кал.

Снимка: bTV

Доскоро той не виждаше перспектива, днес вече е обнадежден, защото „нещата доста бързо се оправиха след бедствието“.

Йоан благодари на всички съученици, на ръководството на училището, че му помагат, и на всички добри хора.

Снимка: bTV

Първата помощ за семейството дойде от Обзор. Зрители на bTV изпратиха микробус с дарения за наводненото село. Помощи дойдоха и от Пловдив. С разпределените пари от дарителската кампания на Българския червен кръст семейството успя да възстанови унищожената от водата битова техника. 

Допълнително съучениците на Йоан събраха средства.

Веднага след бедствието те проверили дали и други съученици имат нужда от помощ, но се оказало, че само семейството на Йоан е токова пострадало, каза Иван, председател на ученическия съвет.

Това не е първа подобна инициатива на класа, миналата година сами направили частичен ремонт на класната си стая, каза класният им ръководител Добринка Кирязова.

Вижте повече във видеото: