Деца родени и израснали в България не могат да получат нито Единен граждански номер (ЕГН), нито лична карта. Така въпреки, че се прекарали живота си тук, не могат да станат български граждани.

Кирил се подготвя за кандидатстване в музикалната академия повече от две години. Ходи на солфеж и пеене. Завършва гимназия преди година и разбира, че не може да продължи живота си, защото няма лична карта.

„Пред знак "Стоп" съм в момента - нито мога да уча, нито мога да работя, нито мога да живея самостоятелно”, споделя Кирил Головин.

Майката му е украинка, а баща му е руснак. Запознали се  в България и тук създали семейство преди повече от 18 години. Макар, че е израснал тук Кирил няма документ за самоличност.

„За да получи лична карта се приема, че приема гражданството на майката. Майката обаче е украинка, а за да получи украински паспорт трябва да отиде да живее в Украйна”, описва казуса Величка Николова, която е директор на 144 СОУ в София. Момчето обаче не познава никого там и не е живял в страната.

Кирил иска да остане в България, не се чувства нито руски, нито украински гражданин. Майката Анна Головина споделя, че синът й в момента е „господин никой”. „След като няма документ, той дори не може да влезе в министерството", коментира тя.

От министерство на правосъдието обясниха, че в закона правилата са ясно разписани. Така за да не остане фантом, Кирил трябва да отиде или в Русия или в Украйна, за да получи необходимите документи. Подобна съдба очаква и по-малката му сестра Людмила, на която не е издадено дори ЕГН.