Има три реални проблема. Първият е в подхода. Искам да заявя веднага нещо категорично – няма проблем да има или да няма съдебна реформа. Това е все едно да задавате въпроса на хората "Искате ли да бъдете щастливи”. Всеки иска да бъде щастлив, всеки иска реформирана съдебна система. Това заяви в студиото на "Тази сутрин” посланикът на България в Черна гора Младен Червеняков и допълни:

"И тук като балкански политик, където много често се споменава, че на Балканите политиката е повече от географията, искам да кажа, че това е първата опасност – че политиката е повече от правото.

Всички тези ходове, които се вършат, наслояването на конкретни промени в Конституцията, слагането на знак на равенство между промените в Конституцията и съдебната реформа, е абсолютно погрешно".

Не може една цялостна реформа да се състои в промяна в пет сфери в българската Конституция, които довеждат до едно много тежко положение на премиера да търси някакъв консенсус, да се говори за вариант А, за вариант Б, за вариант С, да се поставят ултиматуми, да се провеждат заседания на изпълнителни органи, заяви още Червеняков.

Според него, подходът е сгрешен.

"Ако даже погледнем стратегията за съдебна реформа, приета от болшинството народни представители, и програмата на сегашното правителство, там в раздела Правосъдие започва с три тирета, които са свързани с един много широк обществен дебат по отношение на това какво трябва да се прави.

Даже са предвидили и създаването на една група от представители на магистрати, представители на академичната общност, която да изработи основните насоки на промените, защото едва ли има юрист, който счита, че тези промени в Конституцията изведнъж ще доведат до някаква коренна промяна в съдебната система".