Пореден пример за брутално насилие в болница – млад мъж първо посегна на собствения си баща, който е приет в Спешното отделение в Благоевград с наранявания, а после нанесе удари и върху санитарка от лечебното заведение.

Пребитата санитарка от Благоевград ще продължи да работи веднага щом се възстанови от шока и нараняванията си. Гюргена Николова казва, че се страхува за живота си, но не може да си позволи да загуби и малкото пари, които получава за труда си.

Ден след нападението в болничния асансьор, санитарката с 12- годишен стаж си спомня кошмарните минути.

„Вече овладявам шока, при нас непрекъснато има такива стресови състояния и сме свикнали”, сподели битата санитарка Гергана Николова. Тя разказа, че се е качила на асансьора заедно с пациента:

„Ние сме принудени да ходим с придружителите, защото пациентите горе се местят от носилките на масите и сам човек не може да свърши тази работа, помагат придружителите. Наложи се този път втори път да се върнем с пациента за скенер, преди това ходихме за снимки, но хирургът потърси и скенер и се наложи да се върнем отново.

Първият път беше всичко спокойно, помагаше, нормално и тръгваме. Щом се затвориха вратите на асансьора, той взе да удря баща си, с такава ярост по лицето, и да крещи „Всички ще умрете, всички ще умрете” и аз в този момент се уплаших и леко се изнесох до вратата на асансьора, защото не мога да реагирам, сама съм и викам щом се отвори вратата, тръгвам да търся помощ.

Обаче при спирането на асансьора, той ме хвана за косата и ме сгромоляса на земята и започна да ме рита”.

Жената обясни, че все още има болки в таза и в плешката:

„Защото по главата като започна да ме рита, аз се свих на кълбо и вдигнах ръката, за да си защитя лицето”.

Тя каза, че работи като санитар от 12 години, че има случаи на агресия и охраната взема отношение, но е трудно, когато се случи човек да е сам.

„Отделението е отворено, всеки може да влезе. Друго е да се работи в болницата, където се затварят вратите и има час за свиждане. Тук при нас няма. Тук денонощно е движение на пациенти, всеки може да влезе, защото – регулирано е това със закона, че всеки, който се смята за спешен, влиза в отделението, докато не се изключи, че е от спешен порядък.

Тук минават много пациенти, тази година ще имаме между 15 000 и 16 000 минали пациенти, от които 5500 ще бъдат приети в отделенията на болницата и в други болници, разбира се. Нормално е от такава бройка да има някой път и инциденти”, заяви началникът на Спешното отделение в МБАЛ-Благоевград д-р Владимир Рабаджийски.

Той уточни, че инцидентите се създават най-често от хората, които или употребяват наркотични средства или употребяват алкохол:

„Няма вечер тук да нямаме човек, който да преспи с остро алкохолно отравяне, които ни пречат на процеса, на работния процес – те седят в стаята, където трябва да са болните, агресивни са, повръщат, уринират и т.н. и това ни е голям проблем”.

Трябва да се регулира потока на пациенти в Спешно приемно отделение, каза д-р Рабаджийски:

„Не всеки, който иска тук да влезе, да влиза и да иска преглед. Регулирано е това, че пациентът, когато ние докажем, че не е спешен пациентът, какво ние да направим след това, как този човек да бъде наказан, за това, че злоупотребява със Спешното отделение. Ние направихме миналата година един опит да се санкционира това нещо, като се вземат пари, когато се докаже, че не са спешни – в кабинета да бъдат преглеждани и да си плащат, но казаха, че това не било законно и кабинетът се затвори. В тези три месеца потокът беше регулиран, пациентите се научиха, че не може да идва всеки пациент за всяко нещо тук в Спешното отделение”.

Най-агресивни, най-шумни и с най-големи изисквания са тези, които са неосигурени, допълни, шефът на Спешното отделение.