Мюфтийството не контролира проповедите на имамите си заради липса на пари
В същото време мюфтийството получава около 2 милиона от Турция, които „подпомагат да се обгрижва исляма в България”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Джамия

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България. Това заяви Джелал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство. Той посочи, че няма информация кой имам къде се е обучавал.

В същото време мюфтийството получава около 2 милиона от Турция, които „подпомагат да се обгрижва исляма в България”. Парите идват по договор, сключен пред 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет) и са нужни на вероизповеданието, защото по думите на Фаик „след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност”. Тези пари се получават ежегодно и отиват за духовните училища и висшия ислямски институт.

Предложение: Имамите да минават изпит и тест за лоялностИдеята е на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и до дни ще бъде внесена в Министерския съвет

Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям, заяви, че трябва да има регистриране на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България. „Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му”, категоричен е той. 

Фаик посочи, че главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре