Българските работници в Израел, които бяха принудени да живеят в мизерни условия, ще бъдат компенсирани и преместени на подходящи работни места. Посланикът на Тел Авив в София лично се е ангажирал със случая и е установил, че разказите на българите за тежките битови условия не са били преувеличени.

Веднага след получаването на сигнала за лошите условия на живот, посланик Шаул Камиса Раз инициирал проверка. Тя била възложена на 10 комисии, които да обиколят всяко от местата, където живеят нашите работници. Оказало се, че нарушения има - българите живеят във фургони и често без ток.

„Оплакванията бяха проверени незабавно и открихме, че те са състоятелни”, заяви Шаул Камиса Раз. Времето, през което петдесетте българи, подали оплакването, не са работили, ще им бъде заплатено, а възнагражденията им ще са около 1800 долара. „Проверяващите екипи на място са успели да постигнат закриването на този обект, където са били настанени 50-те българи”, добави посланикът.

Дипломатът е категоричен, че по случая ще има съдебно разследване срещу предприемачите, които не са спазили ангажимента си да осигурят нормални условия на живот.

Социалният министър Тотю Младенов е пожелал да инспектира на място при какви условия живеят българите. Той ще замине за Тел Авив до края на месеца.