Руското поведение е опит за ревизиране на европейския ред след падането на Берлинската стена, заяви министърът на външните работи пред журналисти.

„Ценностите не са нещо, което просто ръководи нашето поведение към другите”, каза той. За руската агресия в Украйна външният министър отбеляза, че мнозина са очаквали интересите да надделеят пред ценностите на страната ни.

„Ясно е, че светът става по-глобален и по-сложен, по непредвидим и по-несигурен, за съжаление”, коментира Митов. Той изрази увереност, че единствено една по-обединена Европа, ще успее да гарантира необходимия просперитет на обществото.

Министърът заяви още, че международният правов ред защитава малките и слаби държави и добави, че ние трябва да застанем на страната на този, който е претърпял териториални загуби. По думите му кризите правят всяка една държава член на ЕС, да бъде по-убедена и да вярва повече в обединението.

България не е спирала да защитава ценностите си. Ние сме с много ясна позиция по темите за Македония и Украйна, каза той.

За Македония той заяви, че на последния Съвет на ЕС вчера практически е била предизвикана дискусия от него, като е настоял ЕС с всичките си институции да се включи в урегулирането на политическата криза в Македония.

„Ние не желаем да видим дестабилизация, не желаем да видим етнично напрежение. Разбира се медиацията в политическия диалог между отделните партии е отговорност на европейските институции, на отделните държави членки на ЕС, тъй като Република Македония е една от тези държави, които желаят да се присъединят към европейското семейство”, подчерта още Митов.

По думите му в Македония е необходимо колкото се може по-бързо да започнат да се прилагат европейски практики и реформи. „Виждате, че е нарушено доверието към политическите партии към този момент в Република Македония”, заяви още министърът.

Той припомни, че на последния Съвет на ЕС беше обсъдена, както потенциалната заплаха от нелегална миграция и бежански вълни. По думите му българо-турската граница също е от значение и обясни, че ще се предприемат мерки по засилването на контрола по границата.

„Предстои подписването на тристранен протокол за взаимна охрана по границата между България - Гърция - Турция. Ние настояваме за колкото се може по-бързото прилагане на споразумението между ЕС и Турция. Така че, работим в тази посока и сме наясно с опасностите, които съществуват”, подчерта външният министър.