Държавата изготвя план за кампанията на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН. Външният министър Даниел Митов обяви, че целият състав на ведомството му ще се ангажира с нея.

„Вече изпратихме съответното писмо. В Министерството на външните работи ще бъде създаден екип, който да работни по номинацията и кампанията, МВнР ще мобилизира целия си екип да защити кандидатурата“, каза Митов.

Той уточни, че екипът, както и финансите, за кампанията за Ирина Бокова ще бъдат оповестени скоро.

Министърът отрече, че придвижването на документите е закъсняло и че еврокомисарят Кристалина Георгиева е била конкурент на Бокова за ООН.

„В никакъв случай не е закъсняла. С подобни номинации не може и да се избързва. Г-жа Георгиева никога не е казвала, че бъде кандидат за каквото и да било и винаги се е концентрирала в работата си в Европейската комисия“, каза той.

„Самото писмо с покана за изпращане на номинации е от края на декември. Няма никакво закъснение. Въпрос на тактика е дори... Сега определени кандидати тактически изчакват, за да видят какво ще се случи и кой ще бъде номиниран, позиционират се. Въпрос на политическо позициониране в международен план.

Даниел Митов предупреди за тежката и деликатна дипломатическа работа, която предстои.

Шансове в момента не могат да се изчисляват, това е изключително сложна кампания. Тепърва предстои да се появяват още кандидатури. Чак, когато започне самата кампания и сме наясно какъв е наборът от кандидати, може да правим някакви изчисления. В момента всяко говорене по темата е чисто спекулативно”, смята Митов.

Почти всички държави от Източна Европа са готови да влязат в битката за ООН. Кампанията на Ирина Бокова отдавна е в ход и търси подкрепа от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, от които зависи изборът.

Запитан защо кампанията за издигането на Бокова е стигнала до ДАНС и дали има друга кандидатура с реални шансове за успех, Митов заяви, че въпросът, който е стигнал до ДАНС няма нищо общо с Бокова. „Какво е съдържанието на грамата, която е изтекла, няма никакво значение. Тази грама има гриф и при всеки такъв случай на изтичане на информация, когато е засекретена, трябва да се сезира ДАНС. Ние сме изпълнили закона”, посочи Митов.

Самата Бокова научи новината в българското консулство в Лос Анджелис. Независимо от часовата разлика генералният консул Веселин Вълчев в Лос Анджелис своевременно публикува нейна снимка във „Фейсбук“ и изрази надежда, че посещението ѝ в Града на ангелите, ще ѝ донесе късмет.