Министерството на финансите предлага да отпаднат тестовете за интелигентност, които в момента попълват кандидатите за митничари, пише в.”Сега” в утрешния си брой. Мотивът за промяната е облекчаване на назначаването на кадри – много голям процент от желаещите сега се оказвали без елементарни познания и логическо мислене, като в резултат свободните места оставали непопълнени.

Всекидневникът напомня, че агенцията е въвела тестовете за първи път през 2010 г. заради плачевното ниво на кадрите. По-късно тестовете отпаднали, за да ги върне покойният вече шеф на митниците Ваньо Танов през 2015 г.

Сега се предлага тестовете да отпаднат и за служителите, които кандидатстват за по-висок пост. За сметка на това ще има тест за интегритет – изследване за професионална и психологическа пригодност.

„Сега” отбелязва, че този тип проверки до момента са показали трагично ниво на работната дисциплина на митничарите – близо 60% от работещите на „Капитан Андреево” признали, че между 5 и 10 пъти са нарушавали закона, „покривали” са колеги и др.